Есть ответ 👍

Який географічний чинник уплинув на формування великої кількості ендемічних та реліктових видів рослин і тварин в Австралії?

154
416
Посмотреть ответы 3

Ответы на вопрос:


Головним чинником є те, що Австралія відокремилася від стародавнього материка Гондвана раніше, ніж інші материки. Тривалий час вона майже не мала зв'язку зі світом. Цим пояснюють унікальність її рослинності й тваринного світу. Хоча за видовим складом органічний світ Австралії набагато поступається іншим материкам, за винятком Антарктиди, але 75% рослин материка трапляється лише на території Австралії, тобто є ендемічними видами.
Більше того, на материку збереглася велика кількість представників органічного світу, які існували на Землі 50 млн років тому. Перші європейці ніби потрапили у величезний заповідник з незвичайними видами рослин і тварин. Панівною рослиною є евкаліпт. З кожних чотирьох австралійських дерев три — евкаліпти. Евкаліптів в Австралії близько 600 видів. Окремі з них дуже великі (близько 100 м заввишки та 10 м завтовшки), інші низькорослі, у вигляді чагарників.
Тваринний світ зовсім не схожий на тваринний світ інших материків. Австралія — це країна сумчастих тварин, яких тут 600 видів. Малята сумчастих народжуються дуже маленькими, і мати доношує їх у сумці — шкіряній складці на череві. Характерною сумчастою твариною є кенгуру. Тут можна натрапити на великих кенгуру (до 3 м заввишки), а можна побачити і карликових тварин, розміру близько 30 см.
Друга панівна група тварин Австралії — яйцекладні ссавці. Вони виводять малят з яйця, як птахи, а вигодовують їх молоком, як ссавці. Такими тваринами є єхидна та качкодзьоб. Багато в Австралії унікальних великих птахів: казуар, страус ему. Цікавими є смітні кури,
За час колонізації Австралії європейцями рослинний і тваринний світ материка дуже збіднів. Деякі види зникли, наприклад сумчастий вовк з острова Тасманія. Великі території перетворені у пасовиська та плантації сільськогосподарських культур.
Оскільки на материку не було тварин, яких можна було б приручити, еони були привезені з Європи. Нині на просторах Австралії випасають величезні отари овець. На зрошуваних землях вирощують пшеницю, цукрові буряки, овочі, фрукти. Австралійці нині намагаються зберегти неповторні краєвиди, рослинність і тваринний світ своєї батьківщини. На території країни створено понад 1 000 заповідників і національних парків.

Головним чинником є те, що Австралія відокремилася від стародавньго материка гондвана раніше, ніж інші материки

гуг/\ в . я незнаю.

Реши свою проблему, спроси otvet5GPT

  • Быстро
    Мгновенный ответ на твой вопрос
  • Точно
    Бот обладает знаниями во всех сферах
  • Бесплатно
    Задай вопрос и получи ответ бесплатно

Популярно: Другие предметы

Caktus Image

Есть вопросы?

  • Как otvet5GPT работает?

    otvet5GPT использует большую языковую модель вместе с базой данных GPT для обеспечения высококачественных образовательных результатов. otvet5GPT действует как доступный академический ресурс вне класса.
  • Сколько это стоит?

    Проект находиться на стадии тестирования и все услуги бесплатны.
  • Могу ли я использовать otvet5GPT в школе?

    Конечно! Нейросеть может помочь вам делать конспекты лекций, придумывать идеи в классе и многое другое!
  • В чем отличия от ChatGPT?

    otvet5GPT черпает академические источники из собственной базы данных и предназначен специально для студентов. otvet5GPT также адаптируется к вашему стилю письма, предоставляя ряд образовательных инструментов, предназначенных для улучшения обучения.

Подпишись на наш телеграмм канал

GTP TOP NEWS