Есть ответ 👍

Які типи рослинних угруповань вам відомі?

133
470
Посмотреть ответы 2

Ответы на вопрос:


Типами природних рослинних угруповань є ліси і степи, луки, болота.
     Ліси — це рослинні угруповання, в яких переважають дерева, їм властива ярусність, ярусність властива і коре­невим системам.
Від виду, які переважають у ярусі високих дерев, розрізняють хвойні (смерекові темні, з шаром опалої хвої, там майже не ростуть трави поширені у Карпатах, соснові світлі, із багатим трав'яним покривом переважають у північній частині Укра­їни), широколистяні (затінення  та  наявність товстого шару опалого листя заважають росту трав, часто трапляються росли­ни із кореневищами, бульбами і цибулинами, які, завдяки запа­сам поживних речовин, встигають відцвісти рано весною, до того, як листя дерев повністю розвинулось, поширені у горах Криму й Карпат та у центральних регіонах України), мішані (на всій території держави), тропічні ( ліси Африки, Азії та Південної Америки).
Степи — це угруповання, що розвиваються за низької зволо­женості і де головною групою рослин є багаторічні злаки, зокрема ковила та костриця. Всю воду, яка випадає з атмосфер­ними опадами, трави встигають повністю поглинути своїми коре­невими системами. Завдяки травам у степах за тисячоліття утво­рились найродючіші ґрунти нашої планети — чорноземи. Люди здавна розорювали степи для вирощування сільськогоспо­дарських культур. Тому недоторканих степових угруповань, які називають цілинними, залишилося дуже мало.
 Луки також є угрупованнями, де переважають трави. На від­міну від степів, луки розвиваються за умов достатньої зволоже­ності. Природні луки поширені переважно у заплавах річок та у високогір'ях. Проте більшість сучасних лук існують завдяки людині, яка використовує їх для заготівлі сіна та випасу худоби. Деревні рослини в процесі такої діяльності знищуються.
  Болота розвиваються в умовах надмірної зволо­женості. Тут переважають трави, але часом зростають невеликі кущі і дерева. На сфагнових болотах переважає мох сфагнум. Він створює умови, в яких можуть зростати лише деякі чагарники та напівчагарнички (багно, журавлина) і трави (росичка, пухівка, деякі осоки). Але болотяні рослинні угруповання дуже різні за способом водного живлення. До верхових боліт, де зростає сфагнум, вода надходить переважно з атмосферними опадами. А от низові болота живляться ґрунтовими водами, які є багатими на по­живні речовини. Тут зазвичай переважаючими рослинами є осоки.
 Рослинним угрупованням степів, лук і боліт також властива ярусність, але вона не така чітка, як у лісах, а кількість ярусів зна­чно менша.
      Людина часто створює штучні угруповання — сади, ягідни­ки, парки, поля, баштани, городи, квітники. Вони не здатні само­стійно існувати тривалий час. Закинуті без догляду, вони швидко заростають — перетворюються на рослинні угруповання подібні до природного типу.
      Рослинні угруповання пустель не утворюють суцільного покриву, більша частина сонячної енергії не перехоплюється рослинами, а досягає по­верхні і або розсіюється у вигляді тепла, як це має місце у гарячих посушливих пустелях, або відбивається у космос, як це спо­стерігається у дуже холодних льодових пустелях Арктики, Антарк­тики та дуже високих гір. В Україні найбільші пустельні угрупован­ня розташовані у Олешкінських пісках на Херсонщині.

С учётом того, что электрический заряд равен произведению силы тока I на время его протекания τ, уравнение обобщённого закона Фарадея можно записать следующим образом

Через электролитическую ванну проходит заряд Q = 1

Реши свою проблему, спроси otvet5GPT

  • Быстро
    Мгновенный ответ на твой вопрос
  • Точно
    Бот обладает знаниями во всех сферах
  • Бесплатно
    Задай вопрос и получи ответ бесплатно

Популярно: Другие предметы

Caktus Image

Есть вопросы?

  • Как otvet5GPT работает?

    otvet5GPT использует большую языковую модель вместе с базой данных GPT для обеспечения высококачественных образовательных результатов. otvet5GPT действует как доступный академический ресурс вне класса.
  • Сколько это стоит?

    Проект находиться на стадии тестирования и все услуги бесплатны.
  • Могу ли я использовать otvet5GPT в школе?

    Конечно! Нейросеть может помочь вам делать конспекты лекций, придумывать идеи в классе и многое другое!
  • В чем отличия от ChatGPT?

    otvet5GPT черпает академические источники из собственной базы данных и предназначен специально для студентов. otvet5GPT также адаптируется к вашему стилю письма, предоставляя ряд образовательных инструментов, предназначенных для улучшения обучения.

Подпишись на наш телеграмм канал

GTP TOP NEWS